Chia puding je eden naših najljubših zdravih, nasitnih prigrizgov, okus pa ima kot sladica.
Recept je vsestranski in odličen kot ideja za zajtrk ali popoldanski prigrizek.
Če še nikoli niste slišali za chia puding, so to preprosto chia semena, ki so bila namočena v mleku, dokler se ne razširijo in postanejo podobne teksturi pudinga. Kuhanje ni potrebno!
Za pripravo chia pudinga potrebujete le dve preprosti sestavini: chia semena in mleko. Všeč nam je uporaba rastlinskih nadomestkov, kot so mandljevo mleko, ovseno mleko ali kokosovo mleko, lahko pa uporabite katero koli vrsto mleka. K osnovnemu receptu lahko dodate poljubne začimbe, sladila in dodatke, da puding prilagodite vašim željam.
Zakaj je Chia puding zdrav?
Chia semena so zelo majhna, vendar pa so neverjetno bogata s hranili. Kot osnovna sestavina starodavne prehrane Aztekov in Majev, so bila ta semena že stoletja oglašana zaradi svojih zdravstvenih koristi.
Chia puding je neverjetno zdrav, saj so chia semena polna omega 3 maščobnih kislin, beljakovin, antioksidantov in vlaknin. Spodbujajo zdravje srca, podpirajo močne kosti in izboljšujejo uravnavanje krvnega sladkorja. Topne vlaknine v chia semenih lahko pomagajo tudi pri izgubi teže, saj ohranjajo občutek sitosti, lahko pa pomagajo tudi pri zaprtju.
Chia semena so polna omega 3 maščobnih kislin, beljakovin, antioksidantov in vlaknin. Spodbujajo zdravje srca, podpirajo močne kosti in izboljšujejo uravnavanje krvnega sladkorja.

Sestavine:
(za 1 osebo, priprava 10 min, hlajenje 1 uro ali čez noč)
- 200 ml mleka (rastlinskega nadomestka) po izbiri
- 4 – 5 čajnih žličk chia semen
- 1 žlička medu ali sladila po izbiri
- 150g zamrznjenih jagod
- Sveže ali posušeno sadje po izbiri (moj izbor-goji jagode)
Postopek priprave chia pudinga je zelo enostaven!
1. korak: zmešajte svoja chia semena in mleko po želji (jaz sem tokrat uporabila Bio ovseno mleko) v kozarčku. Dodate 4-5 žličk chia semen na 1 kozarček mleka (200ml). *Priporočena dnevna količina chia semen je 15g
Če boste mleku dodajali med, ga predhodno pustite stati na sobni temperaturi ali pa ga rahlo segrejte, da se bo med v njem lažje raztopil.
2. korak: po želji dodajte sladilo po vaši izbiri, jaz sem pudingu dodala cvetlični med.
Ko je zmes chia pudinga dobro premešana, jo pustite stati 5 minut, nato pa še enkrat premešajte, da razbijete kepe chia semen, pokrijte in zmes dajte v hladilnik, da se chia semena napijejo tekočine za 1 uro ali pa kar čez noč. .
Chia puding mora biti dokaj gost, ne pa tekoč. Če tekstura ni dovolj gosta, lahko poljubno dodajate še več chia semen.
3. korak: nadev po želji. Jaz sem mojemu Chia pudingu dodala na hitro prekuhane zamrznjene jagode, ki sem jih nato še zmiksala s paličnim mešalnikom. Za še večjo antioksidantsko bombo sem si privoščila še posušene goji jagode in sveže nabrane sibirske borovnice.
*Chia puding lahko hranimo v zaprtem kozarcu v hladilniku do 5 dni.
0 Comments for “Chia puding”